Gösteri Peygamberi
Çok geç tanıştığım yazarlardan biri de yeraltı edebiyatçılarından Chuck Palahniuk. Aslında kendisini meşhur romanı ve filmi Fight Clup'tan da tanıdığımız yazarın en etkileyici eserlerinden birisi de Gösteri Peygamberi (Surviver).
Son derece etkileyici dili ve akıcı anlatımıyla dikkat çeken yazarın bu eserinde yine sağlam bir popüler kültür eleştirisi yaptığını görüyoruz. Özellikle son 50 yılın yalancı din akımlarına gönderme yapan Palaniuk, inanç kisvesi altında bir topluluğun nasıl kandırılıp, sahte ritüeller ve alışkanlıklarla hizmetkar/kölelere dönüştürüldüğünü anlatmış bu romanında.Uydurma olmasına ragmen hikayede geçen Creedish mezhebi, diğer aşırı yobaz ve kapalı din gruplarına çokca benzemekte. İnanca göre, doğan çocuklardan ilk erkek hariç diğerlerinin evlenmesi yasak ve aldıkları eğitimleri de tamamiyle hizmet vermek üzerine. 18 yaşına gelip reşit olan çocuklar topluluk dışındaki ailelere çalışmak üzere (köle olarak) yollanarak kurtuluş günleri gelene kadar (ölüm) Tanrı'ya olan görevlerini yapmak için gönderiliyorlar. Ailenin ilk erkek çocuğu ise kendisi için seçilen bir kadınla evlenip bolca çocuk (yeni köleler) yapmak üzere görevlendiriliyor. Topluluğun tüm öğretilerini inanç çerçevesinde nasıl köle olacaklarına göre oluşturması ve işlerin de ters gitmesi durumunda nasıl intihar etmeleri gerektiği oldukça açık bir şekilde belirtilmiş. Bu olayın geçmişte yaşanan gerçek bir intihar olayına gönderme olduğu çok açık. Halkın Tapınağı tarikatına mensup 911 kişi liderleri Jim Jones'un vaazı (baskıları) üzerine siyanür içerek intihar etmiştir. Aslında toplu intihar bu gibi yalancı cemaat liderlerinin kendini aklama veya yaptıkları pisliklerden kaçması için en kısa kaçış yoludur.
Hikayede, tüm cemaatinin toplu intihar etmesinden sonra yavaş yavaş topluluğun tek temsilcisi kalan Tender Branson kendisini bir anda henüz o doğmadan sahibi ilan eden Medyanın elinde bulur. Menajerinin planlarına göre kendisini ünlü bir dini lidere dönüştürmesi gerekmektedir. Hikayenin bu kısmında ise yazarı çok iyi bir popüler kültür eleştirisi yaparken görüyoruz. Tektipleştirilerek prototip haline gelen Tender Branson medyanın talep ettiği isteklere göre yaşayıp, menajerinin verdiği direktiflere göre konuşup hareket edecektir.
İnsanların ne koşullarda hangi doğrulara inandığını çarpık olaylarla gözler önüne seren bu eseri okumanızı tavsiye ederim. Ben de yazarın diğer romanlarını aynı hazla okuma umuduyla devam edeceğim.
Tender Branson'un hayatının özeti:
"İki nokta arasındaki en kısa mesafe bir zaman dilimidir, programdır, vaktinizin haritasınıdır, ömrünüzün sonuna kadar yapacağınız işlerin listesidir."
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder