Merhabalar, ben Kübra.
Kitapları ve kitap okumayı çok seviyorum. Kitaplar benim yol arkadaşlarım ve bazen de çıktığım yolculuklardır. Küçüklüğümden beri her türlü alanda kaliteli olduğuna inandığım kitapları okurum. Okuyup genelde de olumlu düşüncelere sahip olduğum kitaplar ile ilgili yorumlarımı mümkün olduğunca spoilera bulaşmadan yazıyorum. Yazma amacım okuduğum kitapları unutmamak iken bir taraftan da ne okusam diye düşünen arkadaşlarıma fikir olmaya evrildi. Kenara köşeye de ruha gıda kendi çektiğim fotoğrafları serpiştirdim, umarım keyif alırsınız.

Mutlu okumalar!

27 Aralık 2017 Çarşamba

Kuşlar Yasına Gider

Kuşlar Yasına Gider


Hasan Ali Toptaş'ın türkülerle dolu, ismini de bu dağlar kömürdendir türküsünden aldığı romanı Kuşlar Yasına Gider. Linki açıp dinlemeye başladıysanız devam edebiliriz..

Kitabı okuyalı bir süre geçti, hatta üstüne Gecenin Gecesini de okudum fakat yorumumu yazmam ve paylaşmam zaman aldı bu sefer. Hasan Ali'nin okudukça anlaşılan ve sindirilen bir yazar olduğunu düşünüyorum, biraz da o nedenle geciktirdim yazımı. Kendisi bence Türk edebiyatının yaşayan en iyi temsilcilerinden, yalın Türkçesi, sade anlatımı ve sıcak hikayeleri ile kendisine bağlıyor.

Kuşlar Yasına Gider gönülden seven fakat bunu söze dökemeyen, ancak sevgisini, merhametini, özlemini bakışından anlayacağınız baba ile babası ona derdini anlatmasa da anlayacak, yardımına koşacak, gerektiğinde arkasından sırtına destek olacak, babasının sevgisinin dile dökülmesine gerek duymadan özleyecek evladın hikayesi. Bir Eryaman-Denizli yolu romanı, dinlenen türkülere aşık olma yeri. Her kitap bunu yapmaz fakat bu kitabı okudukça insanın içine iyilik doğuyor, cümleler acı içiniz boğuluyor üzülüyorsunuz, ama hayat da böyle işte, işte kadere bir adım daha yaklaştınız. Kadere küsülmez ya hani, elbet bir çaresi bulunur ya eğer ölüm değilse gelen başa, işte başa gelen de çekilir o zaman. Bu romanda hissettiğiniz çaresizlik ile başınızın eğilmesi, gözünüzden düşen yaş gerçek çünkü Hasan Ali herkesin yüreğine dokunmayı başarmış. Ayrıca, bu romanında da kültürel mistik havasından solumuş ki,  ölümü ecel atı ile, geçmiş pişmanlıkları bir görülüp kaybolan beyaz gömlekli çocuk ile, azraili ise bir sineğin kanadında bulmuş.

Tartışmasız bu kitabı en iyi okuma zamanı aynı hikaye gibi bir yolculuk sırası, aralarda gözleri dikip dağlara taşlara, geçip giden ışıklara, uzaklardan baş göstermiş kimin olduğu bilinmeyen evlere bakmalık.

Aslında romanı tek bir cümle ile özetle deseniz türküsünü dinleyin işte size hissettirdiği duygu gibi sıcacık derim.

Hiç yorum yok: