Merhabalar, ben Kübra.
Kitapları ve kitap okumayı çok seviyorum. Kitaplar benim yol arkadaşlarım ve bazen de çıktığım yolculuklardır. Küçüklüğümden beri her türlü alanda kaliteli olduğuna inandığım kitapları okurum. Okuyup genelde de olumlu düşüncelere sahip olduğum kitaplar ile ilgili yorumlarımı mümkün olduğunca spoilera bulaşmadan yazıyorum. Yazma amacım okuduğum kitapları unutmamak iken bir taraftan da ne okusam diye düşünen arkadaşlarıma fikir olmaya evrildi. Kenara köşeye de ruha gıda kendi çektiğim fotoğrafları serpiştirdim, umarım keyif alırsınız.

Mutlu okumalar!

17 Ağustos 2019 Cumartesi

Ölmeye Yatmak

Ölmeye Yatmak (Dar Zamanlar I)


Adalet Ağaoğlu'nun gözünden 1938'den 1960'lı yıllara uzanan bir tarihi geçit Ölmeye Yatmak. Atatürk'ün henüz kurduğu, yeni ve yenlikçi Türkiye'nin içerisinde kendisini nereye konumlandıracağını bilemeyen köylüler, vatanına milletine yararlı bir evlat olmayı görev edinen kadınların kendilerinin farkına varması ve kendilerini bu göreve kabullendirme çabaları, kendisini Atatürk ilke ve inkilaplarını gerçekleştirme yoluna vermiş aydınlık gençler; Aysel, Ali, Aydın, Dündar öğretmen..

Ağaoğlu Ölmeye Yatmak eseri ile Cumhuriyetin kuruluşuna şahitlik eden gençlerinin yaşadığı dönemsel kaygılara bir portre oluşturmuş. Ataatürk'ün ilke ve inkilaplarını bizzat içselleştiren bir nesilin nasıl da ağır bir yükün altında kaldığını anlatmış. Özellikle Türk kadınının bu süreçte yaşadığı baskı, geleneksel düzen ile batılılaşma arasında kalışı, kendi cinselliğini bu baskı altında keşfetmesi ve özgürleşmesi Ağaoğlu tarafından çok iyi ifade edilmiş. 

Dar zamanlar bir köylü kızı iken Dündar öğretmeninin yardımlarıyla Ankaraya okumaya gönderilen Aysel'in hikayesini anlatan bir üçleme serisi; Ölmeye Yatmak, Bir Düğün Gecesi ve Hayır. Aysel'in bir gün çocukluğu, kızlığı, kadınlığı, öğretmenliği, ve öğrenciliği kimliklerinden bunalıp ölmeye yattığı Ulus'taki o ucuz otel odasında geçmişin sayfalarına dalmasıyla başlayan bir öykü. 

Adalet Ağaoğlu benim yine geç tanıştığım yazarlardan, tam da çok merak ettiğim bir dönemi geniş bir çerçevede anlatmış. Dönemsel olayları farklı düşüncelerdeki kişilerin gözlerinden de anlatarak naif bir tarz yakalamış.   

 

15 Ağustos 2019 Perşembe

Köpek Gibi Büyütülmüş Çocuk

Köpek Gibi Büyütülmüş Çocuk


Köpek gibi büyütülmüş çocuk, Dr. Bruce Perry ve Maia Szalavitz tarafından yazılmış çocuk ve eegen çocuk piskolojisi ve beyinin işleyişi üzerine yazılmış, özellikle gerçek olay ve durumları işleyen bir kitaptır.

Dr. Bruce Perry kendisini çocuk tramvaları ve etkilerini anlamaya adamış bir psikiyatristtir. Kendisi henüz beyin, çocuk veya tramvalar hakkında çok az şey bilinirken psikiyatri alanında çalışmaya başlamış, alanında öncü bir doktordur. Bir piskiyatrist ve danışman olarak karşılaştığı vakaları sinirbilimi alanıyla ilgilenen bir gazeteci olan Maia Szalavitz ile paylaşmasıyla bu kitap ortaya çıkmıştır.

Çocukların beynini anlamada ve henüz bebekken bile yaşanılan tramvaların nasıl hayat boyunca insan yaşamını etkilenidiği gerçek olaylar ile öğrenmek bu kitabın asıl çekiciliğini oluşturmuş. Özellikle bebeklerin sevgiye, paylaşıma, konuşulmaya, gülümsemeye ve sarılmaya olan "sinirsel" ihtiyaçları beni çok etkiledi. Çocukluk tramvası geçiren bireylere verilebilecek tedavinin saf sevgi ve ilgiden geçmesi ne kadar da evrensel halbuki. Özellikle geçmişte uygulanan akıl almaz tedavi yöntemlerinin de caniliğini düşürsek.

Zekayı sadece matematiksel veya ezberleme yetenekleriyle ölçmemiz dolayısıyla ne kadar çocuğu yeteneksiz olarak değerlendirip sanatsal anlamda oluşabilecek güzelliklerin önüne geçiyoruz. Kabul etmemiz gereken tek bir gerçek var o da "henüz anlaşılmamış insanların" varlığıdır.