Merhabalar, ben Kübra.
Kitapları ve kitap okumayı çok seviyorum. Kitaplar benim yol arkadaşlarım ve bazen de çıktığım yolculuklardır. Küçüklüğümden beri her türlü alanda kaliteli olduğuna inandığım kitapları okurum. Okuyup genelde de olumlu düşüncelere sahip olduğum kitaplar ile ilgili yorumlarımı mümkün olduğunca spoilera bulaşmadan yazıyorum. Yazma amacım okuduğum kitapları unutmamak iken bir taraftan da ne okusam diye düşünen arkadaşlarıma fikir olmaya evrildi. Kenara köşeye de ruha gıda kendi çektiğim fotoğrafları serpiştirdim, umarım keyif alırsınız.

Mutlu okumalar!

24 Temmuz 2016 Pazar

Hayvanlardan Tanrılara Sapiens- İnsan türünün kısa bir tarihi

Hayvanlardan Tanrılara Sapiens- İnsan türünün kısa bir tarihi


Yuval Noah Harari uzun süredir okumak istediğim insanlık tarihini en kapsamlı şekilde bir araya getirmiş!
Hayvanlardan Tanrılara ilk insan türlerinden başlayarak insanlık evriminin sosyal, kültürel, bilişsel etkenlerini ve bu etkenlere bağlı olarak oluşumsal süreçlerini çevresel etkenleri de ele alarak çok geniş bir perspektifte analiz ediyor. Başlangıçta diğer hayvanlardan farkı olmayan insan hangi etkilerle ve bilinçle (?) kolektif yapılar kurmaya başladı? Yaşamsal düzenini neden bozarak kendi besinini üretmeye başladı? Tarımsal düzene geçerek köyler kurmaları aslında bir hata mıydı? Neden para var? Dil niçin gelişti? Erkek yerine kadın egemen bir toplum mümkün müydü? Neden inanmak bu kadar önemli? İşte kitapta bu nedenleri sorgulatacak araştırmalar olduğu gibi aynı zamanda cevabı belki de hiç bulunamayacak problemler de mevcut, neden mutluluk bu kadar önemli?
Fakat bu araştırmalar bu eserde kesinlikle bir tarih kitabı okurcasına sıkıcı nitelikte değil de sanki insanlığın başında süregelen felaketlerin, düzmecelerin, entrikaların veyahut da sonu iyi biten tesadüflerin kaynaştırıldığı bir roman okur hissiyatıyla nakledilmiş. Aynı zamanda Harari’nin sade ve yalın dili sayesinde kesinlikle anlaşılmayan (fazla bilimsel veya teorik kaçan) terimler ile karşılaşmak mümkün değil. Kesinlikle herkesin anlayacağı bir kitap (bunu herkesin elinde görmemden anlamam lazımdı :D ). Kitap insanlığın geçirdiği süreç karşısındaki tutumlarından ve evrimsel gelişiminden bahsederken önümüzdeki zamanlarda bize ne olacağından da bahsetmeden durmamış. Bilişsel evrimin oluşmasıyla insanlığın teknik alanlardaki başarılarıyla birlikte vardığı sonuca bağlı olarak insanların önümüzdeki dönemlerde aslında tabiri caizse kendi kendini yaratmaya başlayacağı ve uzun süredir tartışmada olan akıllı tasarım sürecini kendisi başlatacağı yönündedir. Bu süreçte tanrılaşan insan hep istediği mutluluğa ve huzura kavuşabilecek midir merak konusu.
Kitabın son cümlesi ise insanlığın vardığı (elbette bunda sosyal, kültürel, ekonomik, bilimsel artık ne kadar insan tutkusunun etkisi varsa hepimiz sorumluyuz) son raddeyi özetler nitelikte; “Ne istediğini bilmeyen, tatminsiz ve sorumsuz tanrılardan daha tehlikeli bir şey olabilir mi?” ve bu cümleye eleştirel bakmadan önce kitabı mutlaka okumanızı öneririm J