Merhabalar, ben Kübra.
Kitapları ve kitap okumayı çok seviyorum. Kitaplar benim yol arkadaşlarım ve bazen de çıktığım yolculuklardır. Küçüklüğümden beri her türlü alanda kaliteli olduğuna inandığım kitapları okurum. Okuyup genelde de olumlu düşüncelere sahip olduğum kitaplar ile ilgili yorumlarımı mümkün olduğunca spoilera bulaşmadan yazıyorum. Yazma amacım okuduğum kitapları unutmamak iken bir taraftan da ne okusam diye düşünen arkadaşlarıma fikir olmaya evrildi. Kenara köşeye de ruha gıda kendi çektiğim fotoğrafları serpiştirdim, umarım keyif alırsınız.

Mutlu okumalar!

23 Haziran 2021 Çarşamba

Doğan Cüceloğlu

 Yakın zamanda kaybettiğimiz sevgili Doğan Cüceloğlu ile ilgili blogumda bir yazı bulunsun istedim. Ben psikoloji ve beyin konularına ilgi duymaya başladıktan sonra yakınlaştığım bir yazardır kendisi. Fakat çok geç tanıdığım ve okumaya başladığım için de hep suçlarım kendimi. Bunun sebebi sanırım psikoloji konusunda Türk yazarlara duyduğum güvensizlikti ve bunun da en önemli sebebi sürekli reklam unsuru olan kişisel gelişim kitapları. Bu tür boş  kitaplar o kadar çok pazarlandı ki ben de hassasiyet geliştirdim sanırım.

Doğan Cüceloğlu, ilk öğretimini burada alması sebebi ile övüneceğim, Türkiye'de yetişmiş ve Türkiye'de yetişen insanları en iyi anlayarak yorumlamış kişidir. Kendisi yazılarında Türkiyeye özgü kültürel problemleri iyi anlar, çözümler ve bu bağlamda tavsiyeler sunar. Bana göre, iyi bir insan olmak isteyen ve iyi bir insan yetiştirmek isteyen herkes yazılarından öncelikli olarak faydalanmalıdır. Çünkü  psikoterapi üzerine birçok yabancı yazar takip etmeme ve okumama rağmen 'anlaşılmış olma hissi' hiçbirinde beni tatmin etmiyordu. Bunların içinde elbette çok başarılı olanları var fakat problem Doğan hocamızın da belirttiği gibi yabancı yazarların hikayelerinde kendi özünü hissedememek sanırım. 

Doğan Cüceloğlu'nun henüz iki kitabını okuma fırsatım oldu. Bunlardan ilki 'İyi Düşün Doğru Karar Ver', kendine has problemleri olan üniversiteli bir genç Timur ile yolda karşılaştığı olgun Yakup beyin bilgece sohbetlerini anlatır. Kitaptaki sohbetlerden deneyim sahibi Yakup beyin ağzından Doğan hocamızın 'etkili yaşam' üzerine tavsiyeleri dökülür. İnsanın neden ve nasıl çevresinde oluşan baskıdan etkilendiği ve bunları yenerek kendi vicdanı ile yaşaması gerektiğini savunur. Hayallerimi ve düş kırıklarımızı irdeler ve bunların nasıl sosyal bilinç ürünü olduğunu açıklar. 

Benim okuma fırsatı bulduğum ikinci kitabı ise yazarın son eseri 'Var mısın? Güçlü Bir Yaşam Üzerine Öneriler' oldu. Eser, Doğan Cüceloğlu'nun Deniz Bayramoğlu ile yaptığı söyleşilerden doğmuş. Soru ve cevap üzerine ilerliyor. Yazarın hayatından ve kendi yaşamından çıkardığı dersleri de paylaşması üzerine sanki bir çeşit nasihat ve vasiyet kitabı olmuş. Yazarın bu kitabı aslında kendisinin hem son eseri hem de ölümünden çok kısa süre önce yazılması sebebi ile beni çok etkiledi.

Umarım bu topraklar daha nice 'özünü bilen' yazarlar yetiştirir ve biz de zevk ile okuruz. Doğruya, çalışkanlığa ve vicdana verilen değerin herkes tarafından görülmesi dileği ile..