Başkalarının Aklı
Tali Sharot'un bir nöroloji uzmanı olarak sosyal olarak gözlemlediğimiz bazı olayların sebep ve sonuçlarını bilimsel literatürden derleyerek daha az bilimsel bir dile evirmesi ve herkesin okuyabileceği bir düzeye indirmesiyle oluşmuş bir kitap Başkalarının Aklı. Bu tarz kitapları çok severim ve elimden bırakamadan merakla okuduğum bir kitap oldu benim de.Bilimsel yazılardan hoşlanıyorsanız bu kitap tam size göre, üstelik temel bilim olarak biyoloji okumadıysanız da kitapta bahsedilen nörolojik olayları kavramanıza engel bir şey yok, çünkü Sharot bir bilim insanı olarak bunları çok kolay bir dile çevirmiş ve üzerine de hikayeleştirilmiş. Sohbet kıvamına getirmiş. Eğer siz de gündelik konuşma tarzında yazılmış bu tarz (özellikle sosyal davranışları inceleyen) kitaplardan hoşlanıyorsanız yazının altına birkaç tane tavsiye bıraktım.
Kitapta, insanların neden cezalandırma değil de ödülle daha verimli çalıştığı, ikna konuşmalarına duygu girerse neden hemen bizi etkilediği, seçim yapma isteğimizin altında yatan başarı güdümüz ve birçok fobinin temelinde yatan kontrolsüz kalma korkusu gibi birçok konu işleniyor aslında. Bunların yanında hemen herkesin aklında olan diğer sorulardan olumluya olan merak ve buna karşıt olumsuza olan ilgisiz olma durumu, içgüdüsel olarak pozitif durumlara olan eğilimimizin bizi nasıl riskli durumlara iterken tersinin nasıl güvenli alanımıza çekilmemize sebep olduğu da çok basit örneklerle açıklanıyor.
Bu tür insan beyni, kavrayışı ve duyarlılıkları öğrenmek bazı durumlarda hem kendi davranışlarımızı hem de diğer insanları daha iyi analiz ederek anlamamıza yol açabilir. Üstelik, insanlarla çok daha etkili iletişim kurabilir ve ikna etmede daha başarılı olabilirsiniz.
Benzer veya öneri kitaplar:
Incognito - Beynin Gizli Hayati ve Beyin - Senin Hikayen: David Eagleman, bu alandaki bir diğer hikaye anlatıcı, bu iki kitabı da bilimsel yazı okumayı sevenlere öneririm.
Aptal Beyin: Dean Burnett de benzer bir tarza sahip, eğlenceli ve okuması kolay bir kitap.
Sevmek İçin Doğarız ve Köpek Gibi Büyütülmüş Çocuk: Çok sık bahsettiğim kitaplardan ikisi ünlü bir çocuk psikologu olan Bruce D. Perry'nin deneyimlerini Maia Szalavitz tarafından ele alınması ile ortaya çıkmış. Kitaplarda genellikle çocuk beyninden, çocuk tramvalarının büyüdükçe ortaya çıkan sonuçlarından, sevginin fizyolojik olarak beyni nasıl etkilediğinden ve empati gibi kavramlardan bahsediyor. İçerisinde birçok çarpıcı örnek olduğu için uzun süre etkisinde kalmak mümkün.
Mutluluk Hipotezi: Toplum psikolojisi uzmanı Jonathan Haidt tarafından yazılmış, çok tavsiye edilen ve çok okunan bir kitaptır. Arada bir insanın kendini ve çevresini tanıyıp anlaması için okuması gerektiğini düşünüyorum.