Merhabalar, ben Kübra.
Kitapları ve kitap okumayı çok seviyorum. Kitaplar benim yol arkadaşlarım ve bazen de çıktığım yolculuklardır. Küçüklüğümden beri her türlü alanda kaliteli olduğuna inandığım kitapları okurum. Okuyup genelde de olumlu düşüncelere sahip olduğum kitaplar ile ilgili yorumlarımı mümkün olduğunca spoilera bulaşmadan yazıyorum. Yazma amacım okuduğum kitapları unutmamak iken bir taraftan da ne okusam diye düşünen arkadaşlarıma fikir olmaya evrildi. Kenara köşeye de ruha gıda kendi çektiğim fotoğrafları serpiştirdim, umarım keyif alırsınız.

Mutlu okumalar!

9 Mart 2019 Cumartesi

Dirk Gently'nin Holistik Dedektiflik Bürosu

Dirk Gently'nin Holistik Dedektiflik Bürosu


Otostopçunun Galaksi Rehberi serisi ile tanıdığımız, okuduğum en eğlenceli bilimkurgu-komedi yazarı Douglas Adams'ın  bir diğer serisi Dirk Gently'nin holistik dedektif bürosu. Maalesef kendisi bu seriyi bitirememiş ve hatta serinin 3. kitabı yarım kalmış. Serinin ikinci kitabı Ruhun Uzun Karanlık Çay Saati ve üçüncü fakat yarım kalmış kitabı ise Kuşkucu Somon. 
Sanırım 4 yıl önce seri diziye dönüştürülünce bayılarak izlemiştim, dizi kitaptan çokca farklı olsa da Douglas Adams tadını almanızı sağlıyor. Bu da beni tabiki kitabını okumaya yöneltti.

Seri, Dirk Gently isimli holistik bir dedektifin evrende herşey birbiri ile bağlantılıdır yani bütünseldir teorisine dayanarak olayları çözlemeye çalışmasını anlatıyor. Kayıp kediler, elektronik keşişler, banyoda var olan atlar, durmadan dönüp duran plaklar, apartman dairesine sıkışmış kanepeler, Oslo uçağına binmeye çalışan Tanrılar ve birbirinden değişik trajikomik olayları çözen holistik dedektif Dirk Gently kesinlikle sadece ince ve kurnaz zekasıyla Douglas Adams ürünü olabilirdi. Onun evreninde imkansız ya da fizik kurallarına aykırı diye birşey yoktur, çünkü o galaksiler, paraleller evrenler ve "aşırı gelişmiş" teknolojiler sayesinde imkansızlıkları bütünsel bir şekilde ve biraz da tiye alarak çözecektir. Olaylar her zaman bir şekilde bağlanacağı için holistik detektifimizin olayları aşırı ciddiye almasına gerek yoktur :) 

Eğer Douglas Adams hakkında biraz araştırma da yaparsanız kendisinin şiire ve müziğe olan ilgisini kitaplarındaki ince espirilerinde de görebiliyorsunuz, bu da sanırım hayranlarını serilerine bağlayan bir başka etken.  

Bu arada, diziyi izlemenizi de şiddetle tavsiye ederim, çünkü dizi kitaplardan oldukça farklı. Douglas Adams'ın olayları aşırı ciddiyetsizlikle çözme kuramı dizide pek yok mesela. Dirk Gently karakteri sabit kalsa da yan karakterler ve olaylar tamamiyle farklı bir çerçevede dönüyor. Sanırım seri sadece esin kaynağı olarak kullanılmış.