Kadınlar Ülkesi
Harlotte Perkins Gilman'dan bir feminist ütopyası Kadınlar Ülkesi.
Kadınlar Ülkesi, modern dünyadan uzakta sadece kadınların oluşturduğu bir kabiledir. Ülkede yıllar önce bütün erkeklerin ölmesi ile sadece kadınların yaşadığı ve bir şekilde aseksüel üreme ile çoğalabildikleri bir yaşama geçmişlerdir. Bu kısım elbette bir genetikçi olarak kafama yatmasa da yazarın hikayeyi bağlama ihtiyacından dolayı uydurulduğunu kabullendim :)
Sadece kadınların oluşturduğu topluluk bir tür komin düzeni anlatıyor aslında, toplum kuralları genel olarak herkesin herleye sahip olacağı şekilde düzenlenmiş. Toplum kuralları genel olarak sevgi ve hoşgörü çerçevesinde düzenlenmiş, ülkede suç neredeyse yok ve suçluların cezası da üremelerine izin vermemek olduğu için suça yatkın kişiler üreyemediğinden alt nesillerde daha az suçlu görünüyor. Bir tür yapay evrim düzenlemesi aslında :)
Ataerkil düzende tüm erkeklere özgü düşünülen işleri doğal olarak kadınlar yapıyor ve yaptıkları her işte çok başarılılar. Bu durumda hikayedeki güzellik bence bu işleri kadınların kadın olarak yapabilmesi, bu kadınlara erkeklere özgü karakterlerin yüklenmemesi (aşırı kaslılık gibi). Bazı işler kadınlar arasında döngü ile yapılıyor, sınıf ayrımı yok herkes eşit, alt-tabakaya aitmiş gibi atfedilen bütün işler herkes tarafından yapılıyor.
Modern hayatın dışında olmalarına ragmen bu insanlar yabani hayatı yaşamıyor aksine gayet modern tarzda evleri ve şehir yaşamları var. Bu kısım kafamı karıştıran noktalardan, hikayeye göre yaklaşık 1000 yıl önce erkeklerin yok olmasıyla başlayan kadın ülkesi düzeninde bu teknolojik düzeye aynı modern hayattaki ile paralel bir şekilde kavuşmaları neredeyse imkansız çünkü (yaşayan tüm kadınlar bir Einstein düzeyinde zeka ile doğmadıysa tabi).