Merhabalar, ben Kübra.
Kitapları ve kitap okumayı çok seviyorum. Kitaplar benim yol arkadaşlarım ve bazen de çıktığım yolculuklardır. Küçüklüğümden beri her türlü alanda kaliteli olduğuna inandığım kitapları okurum. Okuyup genelde de olumlu düşüncelere sahip olduğum kitaplar ile ilgili yorumlarımı mümkün olduğunca spoilera bulaşmadan yazıyorum. Yazma amacım okuduğum kitapları unutmamak iken bir taraftan da ne okusam diye düşünen arkadaşlarıma fikir olmaya evrildi. Kenara köşeye de ruha gıda kendi çektiğim fotoğrafları serpiştirdim, umarım keyif alırsınız.

Mutlu okumalar!

13 Haziran 2016 Pazartesi

Cesur yeni dünya

Cesur Yeni Dünya


Uzun bir süredir ara vermek durumunda kaldığım okumalarıma yine başlamakta bir hayli geç kaldığım bir roman “Cesur Yeni Dünya” ile devam ediyorum.
Aldous Huxley’in en başarılı eserlerinden sayılan bu kitap aynı zamanda şimdiye kadar yazılmış en iyi distopya (karanlık gelecek teorisi) örneklerindendir. Huxley’in oluşturduğu gelecekte toplumsal istikrarın korunması adına yönetimin gerçekleştirdiği çeşitli uygulamalar gözler önüne seriliyor. Amaç, tamamıyla mutlu toplumu "Cemaat, Özdeşlik, İstikrar" felsefesi ile korumak. Çeşitli toplumsal sınıflar biyolojik temelli gelişimlerin katkısıyla insanlar tarafından laboratuvar ortamında yaratılıyor ve yapacakları işlere göre şartlandırma yöntemleri ile şekillendiriliyorlar. Temelde zekâsı istediği yönde geliştirilen “alt” ve “üst” sınıflar bulundukları durumları sorgulayamıyor ve ebedi mutluluk sağlanmış oluyor. Zaten zekası yeterince geliştirilmiş dahi olsa sorgulamanın cezası sürgün..
Huxley kitabında Ford’u temel alarak yaşanılan tarihi f.s 632 olarak belirlemiş ve yaşanılan gelişmeleri bu tarihe göre kronolojik bir sıraya koymuş. Hikâyeye göre Henry Ford’un (Kitapta tanrısallıştığını görürüz) ilk araba fabrikasını kurması 0 olarak kabul ediliyor. Bu andan sonra meydana gelen gelişmeler ise ilkel hayattan kurtulmak olarak nitelendiriliyor. Kitabın 1932 yılında kaleme alındığı düşünülürse o zamanki teknolojik şartlara göre hikâyedeki teknoloji zamanının çok ötesine ait.
Geleceğin dünyasında istikrarı en çok bozan şeyin duygular olduğu bilindiğinden en çok onları yok etmek adına aile kavramına, tek eşliliğe, bireyselliğe ve sosyal sınıflara el atılmış. Ahlak kavramının değiştiği bu gelecekte anne veya baba olmak müstehcen hale geliyor. Herkes herkes içindir ilkesi ile insanların ikili ilişki kurmaları toplum tarafından ayıplanıyor. Toplumsal huzur ise adına “soma” denilen mutluluk hapları! sayesinde sağlanıyor. Sosyal sınıflarda zaten makineler aracılığı ile üretildiği için kimse yaptığı iş ile uyumsuz olamıyor.
Yaratılan bu cesur yeni dünyaya karşılık olarak ise yine gelecekte tamamıyla izole edilmiş ve deyim yerindeyse yabanilerin yaşadığı bir bölge kurulmuş. Eğer Ford olmasaydı toplumun geleceği nokta o kısımda gösteriliyor. Bu bölgede insanlar hala doğurarak üreyip doğal yöntemlerle ölüyorlar. Fakat teknolojik gereksinimlerin azlığından dolayı vahşi bir hayat sürüyorlar, yeterince beslenemiyorlar ve temizlik konusunda da kötüler. Bu iki dünyanın farkı ise Huxley tarafından net bir şekilde gösteriliyor; özgür ve tercihe göre yaşam. Huzur ve mutlulukla yaşamak isteyen toplumun verdiği acı bedel karşılığında verdikleri özgürlükleri oluyor.
Kitaba başlarken kafamda diğer distopya örneği George Orwell’dan 1984 vardı, okurken de sürekli ikisini karşılaştırmadan duramadım açıkçası. Fakat 1984 bende bir iç kararmasına yol açarken Cesur Yeni Dünya’da bunu hissetmedim. Elbette bunda 1984’ü günümüzde yaşadığım birçok olayla ilişkilendirmem rol oynamıştır. Cesur Yeni Dünya 1984’e göre daha fazla ütopik sanırım, daha uzak gelecekte görülmesi olası da diyebiliriz. Ayrıca insanların her ne kadar düşünceleri şekillendirilmiş de olsa bu bir siyasi baskıdan çok üretimsel bir durum. Yani zaten ruhsuz yarattığınız bir toplum bana insanların oluşturduğu nefes alıp veren canlılar kümesi gibi gelmedi, bu nedenle de üzülemedim (distopya okuduğum için üzülürüm diye düşünmüştüm).  

Bu arada bu kitap ile aynı zamanda bilim-kurgu öykülerine duyduğum açlığı fark ettim, bundan sonra bir süre bunu doldurmaya çalışacağım.